Publieksevenementen geannuleerd: krijg je je geld terug?

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om alle grote evenementen, zoals festivals, tot en met 31 augustus te verbieden. Als muziekliefhebber en/of feestvierder vind je het ongetwijfeld jammer dat je je idolen niet aan het werk zal kunnen zien ... En waarschijnlijk had je ook heel wat geld neergeteld voor je tickets. Een privéconcert organiseren valt niet binnen de mogelijkheden, maar ik kan je wel uitleggen hoe je je geld misschien kan recupereren.

Het evenement wordt uitgesteld

Om de organisatoren van evenementen te ondersteunen, heeft de regering beslist dat ze niet verplicht zijn om de gekochte tickets terug te betalen. Ze moeten je wel een tegoedbon aanbieden voor de waarde van de tickets als het evenement wordt uitgesteld.

Er zijn een aantal voorwaarden:

  1. De activiteit vindt plaats binnen de 2 jaar vanaf de oorspronkelijke datum van het evenement, op dezelfde of een nabijgelegen locatie.

  2. Het evenement heeft dezelfde essentiële kenmerken.

  3. De tegoedbon vertegenwoordigt de totale waarde van het betaalde bedrag voor het oorspronkelijke ticket.

  4. Er mogen geen kosten aangerekend worden voor deze tegoedbon.

  5. Op de bon staat uitdrukkelijk vermeld dat hij werd afgeleverd als gevolg van de coronacrisis.

  6. Aan de houder van de tegoedbon mag geen toeslag worden aangerekend voor het bijwonen van het nieuwe evenement.

Als deelnemer ben je verplicht om deze bon te aanvaarden, tenzij je kan aantonen dat je de activiteit op de nieuwe datum niet kan bijwonen. Bijvoorbeeld wegens een bruiloft, een medische ingreep of een vooraf geplande vakantie. In dat geval kan je binnen de 30 dagen na het evenement een gemotiveerde aanvraag tot terugbetaling indienen via de formulieren die de ticketverkopers online zetten.

Als de activiteit niet wordt georganiseerd volgens de bovenstaande voorwaarden, heb je het recht om een terugbetaling van je ticket te vragen.

Het evenement wordt geannuleerd

Als een evenement wordt geannuleerd en niet naar een latere datum wordt verschoven, heb je recht op een terugbetaling. Om de zwaar getroffen evenementensector te beschermen, heeft de regering besloten dat organisatoren niet verplicht zijn om je onmiddellijk te vergoeden. Ze hebben tot 20 september de tijd om dit te doen.

Let op: niet alle zomerevenementen worden terugbetaald. Kleinere festivals bijvoorbeeld, kunnen niet rekenen op zo'n grote cashflow. Neem contact op met de festivalorganisatie om na te gaan of een terugbetaling mogelijk is.

Je blijft liever thuis en wil het evenement niet meer bijwonen

Als het evenement toch kan plaatsvinden, maar je zelf liever thuisblijft uit angst voor besmetting, ben je daar natuurlijk vrij in. Maar dan heb je geen recht op enige vergoeding van de organisator.

De situatie verandert heel snel, dus ik raad je aan om deze informatie regelmatig te controleren.